Kirándulás Annavölgybe

Alapítványunk munkatársai október első vasárnapján közös kirándulást tettek az a szépmíves képzés diákjaival és pedagógusaival. A napsütéses időben 18 km-es úton járták be a Pilis és a Visegrádi-hegység tájait, Csobánkától egészen Annavölgyig.  

A túra a Holdvilág-árok felfedezésével kezdődött, amely hazánk legszebb és legvadregényesebb szurdokvölgyei közé sorolható. Hidakon, falépcsőkön, a patak útvonalát követve érték el a Remete-barlangot, megmászták az árokból kivezető Meteor-létrát. Leereszkedtek a vélhetően római kori bányászat emlékét őrző Nagyszikla bányaüregébe is. 

A római eredetű kőfejtő

A kőbányát elhagyva hamarosan elérték a 588 méter magasan található, 2021-ben átadott Bölcső-hegyi kilátót, ahonnan varászlatos körpanoráma nyílik a Dunakanyart övező hegyektől egészen a Budai-hegységig.  Lesétáltak Lajos-forrásig, majd rövid pihenő után a Kő-hegy felé folytatták útjukat.  

A Kő-hegyi Czibulka János menedékház felé tartva megálltak a hegy oldalában található Petőfi-pihenőnél. E szép kilátóhely az 1845 szeptemberében itt elidőző, barátaival Esztergom felé gyalogló költőről kapta a nevét. Látogatásuk emlékét egy kőoszlop őrzi.

Egésznapos túrájuk végén, a Szmerdán-dűlőn átvágva értek Annavölgybe. A Szmerdán-dűlő méltán neves védett növényfajairól. Előfordul itt a kosborfélék családjába tartozó agár-, a bodzaszagú ujjas- és a füleskosbor is, de fellehető az érdekes hangzású szúnyoglábú bibircsvirág is. 

Anacamptis morio/Agárkosbor 

Dactylorhiza sambucina/ Bodzaszagú ujjaskosbor 

Annavölgybe érve megismerkedtek a Hauszmann család szentendrei történetével, az alapítvány eddigi eredményeit és jövőbeni terveit, valamint megtekintették az egykori birtok parkját, műromját. Útjukat közös szalonnasütéssel fejezték be. 

Annavögyi műrom

 

  • Az Alapítvány neve: Hauszmann Alapítvány
  • Az Alapítvány székhelye: 1013 Budapest, Döbrentei u. 10. II/1.
  • A bírósági nyilvántartásba vételi végzés száma: 77.Pk.60.442/2021/2.
  • Az Alapítvány nyilvántartási száma: 01-01-0013161
  • Az Alapítvány adószáma: 19308526-2-41

A Hauszmann Alapítvány
központi elérhetőségei

Székhely és levelezési cím:
1013 Budapest,
Döbrentei u. 10. II/1.

E-mail:
info@hauszmannalapitvany.hu