Látogatás az Országházban

 

A Kisképzőben tanuló szépmíves diákjaink március elején lehetőséget kaptak egy nem mindennapi parlamenti bejárásra. Kelecsényi Kristóf okleveles művészettörténész, műemlékvédelmi szaktanácsadó vezette körbe a csoportot.

Az építkezés Steindl Imre tervei alapján1885-ben kezdődött el, a historizmus korszakának megfelelően számos stílusjegyet ötvözve, mint a reneszánsz, a barokk, és a gótika. Közel két évtizedig, több szakaszban építették, majd a századforduló után nem sokkal befejezték.

Tanulóink a szépmíves szakmához kapcsolódóan sokat megtudtak a reprezentatív helyiségek díszítéséről, figyelmesen és érdeklődve nézték meg a látnivalókat.

     

A technikai ismeretek iránt érdeklődő csoport tagjai találkoztak flóderezéssel, márványból készült mozaikpadlóval, a falakon és mennyezeten megtekinthető kváderezéssel, és különböző ornamentikák díszítő festésével. Mindezekkel egyidőben domborműveket, mesterségeket és erényeket ábrázoló szobrokat, a kupolacsarnokban pedig a 16 pilléren álló uralkodók szobrait is megcsodálhatták. A szakmai látogatás résztvevői számos díszes korlátot, hatalmas beltéri lámpákat, a Zsolnay üzemnek köszönhető épületkerámiákat, valamint Róth Miksa műhelye által színes és színezett üvegekből készített ablakokat is megcsodálhatták. A szépmíves képzésben résztvevő  négy szakirány diákjai közül így mindenki megtalálhatta a hozzá közelálló szakmai érdekességeket.

  • Az Alapítvány neve: Hauszmann Alapítvány
  • Az Alapítvány székhelye: 1013 Budapest, Döbrentei u. 10. II/1.
  • A bírósági nyilvántartásba vételi végzés száma: 77.Pk.60.442/2021/2.
  • Az Alapítvány nyilvántartási száma: 01-01-0013161
  • Az Alapítvány adószáma: 19308526-2-41

A Hauszmann Alapítvány
központi elérhetőségei

Székhely és levelezési cím:
1013 Budapest,
Döbrentei u. 10. II/1.

E-mail:
info@hauszmannalapitvany.hu