Mesterek képzése 2024 – a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Hauszmann Alapítvány oktatási szimpóziuma

Április 2-án rendeztük meg a „Mesterek képzése” című oktatási szimpóziumot a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, ahol előadóink az elmúlt két félév tapasztalatairól számoltak be az érdeklődőknek, és megosztották gondolataikat arról, hogy a tananyagot milyen irányokban érdemes tovább fejleszteni. Az előadások után interaktív workshopokon vehettek részt a vállalkozó kedvűek, ahol megismerhették a képzéseken használt technikákat, alapanyagokat és eszközöket.

Dr. Dóczi Gergely, a Magyar Képzőművészeti Egyetem kancellárja, majd Bojta Amina, a Hauszmann Alapítvány főigazgatója köszöntötték az egybegyűlteket.

     

Gutowski Robert, Ybl-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja a Budavári Királyi Palota komplex rekonstrukciójának módszertanáról tartott előadást, melyben elmondta, hogy a komplex rekonstrukció összetett, időigényes és sok szereplő részvételét igénylő folyamatok összessége, és célja a különböző szakterületek szempontrendszerének és munkájának összehangolása, valamint annak elősegítése, hogy a szereplők saját feladataikat pontosan megtervezhessék. A módszertan kiterjed a tu­dományos kutatás, a tervezés, a rekonstrukciós mintadarabgyártás és a kivitelezés folyamataira.

Erhardt Gábor építész, az MCC Építészet és emlékezet műhelyének vezetője Különleges igények felsőfokú művészeti intézményekben címmel tartott előadásában a modern kor rohamosan gyorsuló változásainak hatásait vette számba az oktatásra és ezáltal az oktatási épületek kialakítására. Beszélt arról, hogy ma már különvá­lik az oktatás és a tanulás, melyre az oktatási tereknek is reagálniuk kell.

Szűcs Tibor, a Kisképző igazgatója az alapítvánnyal együttműködésben elindított szépmíves képzések első tanévének tapasztalatairól és kihívásairól mesélt, valamint elmondta, hogy az első osztály képzése során eddig szerzett tapasztalatok alapján a következő, 2024/2025. tanévben a második beiskolázásra kerülő osztályba a négy most induló szakma mellett a fa- és bútor szépmíves szakmára is jelentkezhetnek az érdeklődök.

Szenteleki Gábor, a Kisképző művésztanára A rajztanítás jellegzetességei régen és ma – a szépmívesképzés rajzoktatásának és stílustanának friss tapasztalatai a fém szépmíves képzésben címmel tartott előadásában az érdeklődők betekintést kaphattak a rajz összetett szerepéről a tárgyalkotásban és a digitális technikáknak köszönhető bővülő lehetőségekről.

Somogyi Tamás, a Kisképző művésztanára a szobrász szépmíves képzés, Kóródi Katalin Szabina, a Kisképző képzőművésztanára a festő szépmíves képzés, Borkovics-Válint Ingrid művésztanár pedig az üveg szépmíves képzés gyakorlati tapasztalatairól számolt be.

          

Délután kerekasztal-beszélgetés, majd két workshop zárta a napot, melyeken az érdeklődők megtekinthették a tanév során készített válogatott tanulói munkákat, valamint kipróbál­hattak néhányat a mindennapokban alkalmazott technikák, alapanyagok és eszközök közül.

                     

  • Az Alapítvány neve: Hauszmann Alapítvány
  • Az Alapítvány székhelye: 1013 Budapest, Döbrentei u. 10. II/1.
  • A bírósági nyilvántartásba vételi végzés száma: 77.Pk.60.442/2021/2.
  • Az Alapítvány nyilvántartási száma: 01-01-0013161
  • Az Alapítvány adószáma: 19308526-2-41

A Hauszmann Alapítvány
központi elérhetőségei

Székhely és levelezési cím:
1013 Budapest,
Döbrentei u. 10. II/1.

E-mail:
info@hauszmannalapitvany.hu