Szépmíves diákok látogatása a Szent István-teremben

A Budavári Palota déli összekötő szárnyában található Szent István-terem a 19. századi Magyarország építészeti és képzőművészeti színvonalának ékes példáját mutatja, az elmúlt években véghezvitt rekonstrukciója pedig egyaránt komoly szakmai kihívás elé állította a tervezőket és kivitelezőket. Alapítványunk névadója, Hauszmann Alajos főtervező annak idején a magyarországi iparosok legjobbjait gyűjtötte maga köré, hogy együtt alkossák meg a századforduló magyar iparművészetének remekművét.

 

 

A lenyűgöző terem berendezésén dolgozott többek közt Thék Endre, Strobl Alajos és Jungfer Gyula, a helyiség központi eleme, az impozáns pirogránit kandalló pedig Zsolnay Vilmos pécsi gyárában készült.

 

 

Az eredeti terem történetét, valamint a rekonstrukciós munkálatok előkészítését és lebonyolítását ismerhették meg a Hauszmann Alapítvány által támogatott szépmíves képzés diákjai és tanárai egy késő őszi szombat délelőtt. Az esemény kissé tovább tartott egy átlagos tárlatvezetésnél, mert a különleges helyiség szinte minden egyes eleme újabb és újabb kéréseket vetett fel mind a kutatás, mind a tervezés, mind pedig a művészi igényű, szakszerű kivitelezés lebonyolításának tekintetében.

 

 

A látogatás végeztével a résztvevők joggal állapíthatták meg azt, hogy ez az összetett és intenzív esztétikai élményt jelentő, a korabeli hazai alkalmazott művészetek előtt tisztelgő közös műalkotás nagyszerű kezdete annak a kutató- és oktatómunkának, mely a Hauszmann Alapítvány és a Kisképző közös célkitűzéseként a magyarországi szépmíves mesterségek újbóli felemelkedését alapozza meg.

 

 

  • Az Alapítvány neve: Hauszmann Alapítvány
  • Az Alapítvány székhelye: 1013 Budapest, Döbrentei u. 10. II/1.
  • A bírósági nyilvántartásba vételi végzés száma: 77.Pk.60.442/2021/2.
  • Az Alapítvány nyilvántartási száma: 01-01-0013161
  • Az Alapítvány adószáma: 19308526-2-41

A Hauszmann Alapítvány
központi elérhetőségei

Székhely és levelezési cím:
1013 Budapest,
Döbrentei u. 10. II/1.

E-mail:
info@hauszmannalapitvany.hu