Szépmíves tanulóink műhelylátogatása

A Hauszmann Alapítvány által támogatott szépmíves képzés résztvevői rendhagyó műhelylátogatáson vettek részt októberben, melynek során az ALAKart Ipar- és Képzőművészeti Kft. meghívásának tettek eleget. A több évtizedes múltra visszatekintő vállalkozás eddig olyan hazai épületrekonstrukciós munkákban vett részt, mint a belvárosi Szent Anna templom, az Eiffel Palace irodaház, az Ybl Budai Kreatív Ház, a Budai Vigadó vagy a Párisi Udvar megújítása.

A szépmíves képzés résztvevői érdeklődéssel hallgatják az előadást

Mint azt Kelecsényi Gergelytől, a cég alapítójától megtudhattuk, restaurálási tervezést, restauráció-rekonstrukció kivitelezést, kőfaragást, díszítő-, és kőszobrászati munkákat végeznek és jó kapcsolatokat ápolnak építész és belsőépítész tervezőirodákkal, szaktanácsadással és szaktervezéssel segítve azok munkáját. A látogatás folyamán megtudhattuk, hogy milyen aprólékos dokumentumgyűjtő- és elemző munka előz meg egy-egy feladatot, miként kell megtervezni egy történelmi épület elenyészett díszítőelemeit töredékes maradványok, korabeli tervek vagy sok esetben rossz minőségű, homályos fotók, analógiák vagy visszaemlékezések alapján.

Kültéri műhely diákokkal és szobrokkal

A vetítéssel egybekötött előadást a műhelyek bejárása követte, láthattuk a budavári Pénzügyminisztérium és a Honvéd Főparancsnokság épületének ott készülő díszítményeit és az Andrássy úti Haggenmacher palota homlokzati szobrait. Szépmíves növendékeinknek alkalmuk nyílt beszélgetni a jelen lévő kivitelező szakemberekkel is.

Héraklész szobra oroszlánbőrrel és bunkósbottal a Haggenmacher-palota homlokzatáról

Egy ilyen érdekes helyen nagyon gyorsan telik az idő, ezért a másfél órásra tervezett program helyett több mint három órát sikerült eltöltenünk a különféle munkafázisok tanulmányozásával, miközben  észre sem vettük, hogy  az időjárás  igen ősziesre fordult…

  • Az Alapítvány neve: Hauszmann Alapítvány
  • Az Alapítvány székhelye: 1013 Budapest, Döbrentei u. 10. II/1.
  • A bírósági nyilvántartásba vételi végzés száma: 77.Pk.60.442/2021/2.
  • Az Alapítvány nyilvántartási száma: 01-01-0013161
  • Az Alapítvány adószáma: 19308526-2-41

A Hauszmann Alapítvány
központi elérhetőségei

Székhely és levelezési cím:
1013 Budapest,
Döbrentei u. 10. II/1.

E-mail:
info@hauszmannalapitvany.hu