Hauszmann Alajos

(Buda, 1847. június 9. – Velence, Fejér vármegye, 1926. július 31.): építész, műegyetemi tanár, az MTA tiszteleti tagja (1924).

Hauszmann Alajos a századforduló egyik legismertebb és legtöbbet foglalkoztatott építésze volt. Az általa tervezett középületek, magánházak, villák, kastélyok és paloták nagyban hozzájárultak az akkoriban rohamosan fejlődő, világvárossá váló Budapest arculatának alakulásához. Hauszmannhoz fűződik a fővárosi New York-palota, a Kossuth téri Kúria, a Szent István kórház és a Budavári Királyi Palota tervezése és kivitelezése.

Építészi munkássága mellett széles körű közéleti tevékenységet folytatott. Oktatóként, tanárként negyvenkét éven keresztül nevelte a Királyi József Műegyetem építészhallgatóinak generációit, jelentős hatást gyakorolva a korszak magyar építészetére. Nagyobb munkáiról (Királyi Palota, Igazságügyi Palota, Műegyetem épületei) részletes ismertetéseket írt, mindezen kívül más területeken is értékes szakirodalmi munkásságot fejtett ki.

Az európai építészettörténet jeles alkotásaira visszatekintő, a historizmus jegyében készült munkáival a stílus egyik legtöbbet foglakoztatott, legjellegzetesebb képviselője volt. Alkotásainak kialakítása során kezdetben az itáliai reneszánsz, később pedig az érett barokk építészet stílusjegyeit alkalmazta, melyeket nem egyszer szecessziós motívumokkal egészített ki. Az épületek szerkezetét és épületgépészeti megoldásait tekintve pedig az akkori legmodernebb műszaki megoldásokat alkalmazta.


kép forrása: Fortepan / Somlai Tibor


kép forrása: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei


kép forrása: Fortepan / Pesti Brúnó

  • Az Alapítvány neve: Hauszmann Alapítvány
  • Az Alapítvány székhelye: 1013 Budapest, Döbrentei u. 10. II/1.
  • A bírósági nyilvántartásba vételi végzés száma: 77.Pk.60.442/2021/2.
  • Az Alapítvány nyilvántartási száma: 01-01-0013161
  • Az Alapítvány adószáma: 19308526-2-41

A Hauszmann Alapítvány
központi elérhetőségei

Székhely és levelezési cím:
1013 Budapest,
Döbrentei u. 10. II/1.

E-mail:
info@hauszmannalapitvany.hu