Oktatás a Kisképzőben


Új, egyedülálló szépmíves szakmai oktatás indul a Kisképzőben!

A 2023-2024-es tanévben az alapítványunk támogatásával induló új kézműves szakmai képzés célja a kihalófélben lévő mesterségek oktatása, és a magyar építészeti, valamint képző- és iparművészeti örökség fenntartása. A képzés kínálatába most bekerülő szakmák, a szobrász, festő, fém és üveg szépmíves, Magyarországon többszáz éves múltra tekintenek vissza és mostanában újra szükség van rájuk.

Olyan szakmai tudással rendelkező szakemberek képzése a cél, akik a magyarországi történelmi épületek, várak, kastélyok felújításának feladatait tudják majd végezni, és stabil megélhetést biztosító szakmát kapnak a kezükbe. A legtehetségesebbek akár a megújuló Budavári Palotanegyedben, a Citadellán vagy a visegrádi várban is dolgozhatnak majd.

A képzés 2023. szeptember 1-jén indul, helyszíne a Magyar Képzőművészeti Egyetem Gyakorlóiskolája, közismert nevén a Kisképző. A képzés térítésmentes, ideje 2 év. Alapítványunk tanulmányi ösztöndíj-lehetőséget biztosít az előfeltételeket teljesítő diákok számára.

A szakmai képzésekre előzetesen a Kisképző honlapján található regisztrációs linken lehet jelentkezni: http://kiskepzo.hu/erettsegi-utani-fuggetlen-szakmai-kepzes_hauszmann-alapitvany.html

Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei

 


Szobrász szépmíves képzés

A szobrász szépmíves szakember speciális rajzi és plasztikai tudással rendelkezik az építészeti, valamint épített környezethez kapcsolódó díszítmények létrehozásában. Stílustörténeti, szakmatörténeti és kiviteléstechnológiai ismeretekkel rendelkezik, a szobrászati díszműveket megrajzolja, megmintázza, és egyedi mintadarabot készít, melyeket sorozatgyártásra is alkalmassá tesz. A plasztikai díszítménykészítés során tudatosan alkalmazza a hagyományos, korhű technológiákat, és a megrendelő stiláris előírásai szerint, a szobrászat különféle műfajaiban díszítményeket tervez, kézi és gépi eljárással plasztikát készít.

Bemutatkozó kisfilm »

 

Festő szépmíves képzés

A festő szépmíves szakember megbízható vizuális tudással, alapos stílustörténeti, festészettörténeti tudással és átfogó technológiai, valamint az építészeti térhez kötődő falfestészeti (murális) ismeretekkel rendelkezik. A tervezői utasításoknak megfelelően tervezői-szerkesztői képességekkel valósítja meg a kívánt feladatokat. A festészeti tevékenységet önállóan vagy kivitelező csoportban, jellemzően az építészeti helyszínen végzi, és műemlékvédelmi szakember, restaurátor, képző– és iparművész, illetve tervező építész szakmai irányításával rekonstrukciós feladatokat is elvégez.

Bemutatkozó kisfilm »

Fém szépmíves képzés

A fém szépmíves szakember olyan fejlett formakultúrával, rajzi és plasztikai ismeretekkel, valamint fémtechnikai tudással rendelkezik, aki igényesen valósítja meg a fémmegmunkálás különböző területein adódó szakmai feladatokat. Munkája elsősorban a belsőépítészeti környezet tárgykultúrájához kapcsolódik. Tárgykészítő tevékenységét kivitelezőcsoportban vagy saját műhelyében végzi. Kézműves és gyártmánytervezői munkájában ismeri és tudatosan alkalmazza a hagyományos technológiákat, figyelembe véve azok funkcionális, stiláris és technikai jellemzőit. A megrendelő igénye szerint funkcionális tárgyakat tervez és készít különféle kézi és gépi eljárással.

Bemutatkozó kisfilm »

Üveg szépmíves képzés

Az üveg szépmíves szakember az üvegtárgyak készítésének különböző feladatait az adott stiláris kereteken belül saját készítésű, vagy megrendelői kiviteli tervek alapján valósítja meg. Tárgykészítő tevékenységét alkotócsoportban, üzemi környezetben vagy saját műhelyében végzi. A kézműves üveg területén ismeri és tudatosan alkalmazza a hagyományos üvegtechnológiákat, figyelembe véve azok funkcionális és esztétikai jellemzőit. A megrendelő igénye szerint funkcionális tárgyakat, plasztikákat, építészeti üvegelemeket tervez és készít különféle meleg- és hidegalakító eljárásokkal. Tevékenysége kiterjed az üvegcsiszolás, homokfújás, üvegfestés, ólomüveg-készítés, és meleg üvegalakítás technikáira, valamint sorozatgyártásra szánt üvegtárgyak modelljét és sokszorosító formáit készíti el.

Bemutatkozó kisfilm »

  • Az Alapítvány neve: Hauszmann Alapítvány
  • Az Alapítvány székhelye: 1013 Budapest, Döbrentei u. 10. II/1.
  • A bírósági nyilvántartásba vételi végzés száma: 77.Pk.60.442/2021/2.
  • Az Alapítvány nyilvántartási száma: 01-01-0013161
  • Az Alapítvány adószáma: 19308526-2-41

A Hauszmann Alapítvány
központi elérhetőségei

Székhely és levelezési cím:
1013 Budapest,
Döbrentei u. 10. II/1.

E-mail:
info@hauszmannalapitvany.hu